Güncelleme Tarihi: 03 Nisan 2018

Gösterim: 1719

Üniversitemizde “Hemşirelik Nedir, Ne Değildir?” Konulu Konferans Düzenlendi

Sağlık Bilimleri Fakültemiz tarafından öğrencilerimizi hemşirelik mesleği hakkında daha fazla bilinçlendirmek amacı ile “Hemşirelik Nedir, Ne Değildir?” konulu konferans düzenlendi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan konferansta ilk olarak Sağlık Bilimleri Fakültesi, Hemşirelik Bölümü Başkanı Doç. Dr. Serap Altuntaş söz aldı. Öğrencilere doğru bir hemşirelik imajı oluşturmak için konferansı düzenlediklerini belirten Altuntaş,“Hemşireler sağlıklı bir toplum var olmasında ve toplumun değişen sağlık gereksiniminin karşılanmasında vazgeçilmez bir öneme sahiptir. Hemşireler evrensel bir insan hakkı olan sağlıklı yaşama hakkına hizmet eden ve bu hakkın karşılanmasında sağlık hizmetlerinin de gizli gücünü oluşturan bir sağlık profesyonelidir” dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir ise yaptığı konuşmada hemşirelik mesleğinin önemine vurgu yaparak, “Hemşirelik tarihi çok eskilere dayanan, insan sevgisi, şefkat, bilgi ve beceri ile yoğrulmuş kutsal bir meslektir. Geçmişten bugüne hemşirelik mesleği değişen ve artan sorumlulukları ile doğumdan ölüme kadar insanın hayatında farklı bir rolle sahiptir. Sağlık hizmetleri bir ekip işidir. Hemşireler sağlıklı toplumun oluşmasında ve sürdürülmesinde ekibin temel taşlarından biridir. Bugün hemşirelik nedir, ne değildir burada bu konuyu ele alacağız. Amacımız üniversitemizi geliştirirken Sağlık Bilimleri Fakültesini de geliştirmek. Bu amaçla fakültemize yeni hoca alımları yapıyoruz. Hoca eksiği nedeniyle öğrencisi olmayan bölümlere de öğrenci alımı yapacağız. Fakültemiz giderek büyüyor, bizler ise güzel bir fakülte olması ve sizlere daha iyi hizmet vermek için gayret gösteriyoruz “diye konuştu.

Konferansta ilk olarak “hemşirelik nedir?” konusu ele alındı. Bezmialem Vakıf Üniversitesi Hemşirelik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Türkinaz Aştı yaptığı sunumda hemşirelik mesleğinin ne olduğu hakkında detaylı bilgi paylaştı. Aştı, “Hemşirelik toplum hizmeti sunan bir meslektir. İnsanlığın varoluşundan buyana hemşirelik mesleği vardır. Dünya Sağlık Örgütü sürdürülebilir bir kalkınmada listenin ilk sırasına hemşireliği koymuştur. Bu anlamda mesleğini seven, meslek bilinci ile meslek ahlakı ile bu mesleği yerine getirmelidir “dedi.

Meslekleşme sürecinden de bahseden Aştı, “Toplumla bu kadar iç içe olup, toplumun desteğini alamayan bir meslek maalesef başka yok. Toplumun gücünü arkamıza almamız ve topluma hizmet götürmemiz gerekiyor. Kendimizi yenilemeliyiz ve bilimsel alt yapımızı geliştirmeliyiz. Hemşireler olarak sizler insana dokunuyorsunuz bu nedenle eğitimli ve bilgili olmak bu çok önemlidir” ifadelerini kullandı.

Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mağfiret Kaşıkçı ise “hemşirelik ne değildir?” konulu sunum yaptı. İlk olarak dünyada ve Türkiye’de hemşirelik eğitimi hakkında bilgi veren Kaşıkçı, “ İyi bir noktaya gelebilmek için ortak bir eğitim sistemi ve ortak bir dil hakim olmalıdır” dedi.

Mezuniyet sonrası eğitimin önemine vurgu yapan Kaşıkçı, “Lisansüstü ve doktora eğitimi çok önemli zira bu mesleğin gelişimi için öğretim üyeleri fazlası ile önem taşıyor. Hemşireleri hemşireler eğitmelidir. Dünya Sağlık Örgütü hemşirelik mesleğinin azlığına ve bu alanda öğretim üyesi azlığına dikkat çekmektedir. Aynı sorun ülkemizde de söz konusu ve bu nedenle bizler de lisans sonrası eğitimin hemşirelik alanında geliştirilmesi için çalışmalar sürdürüyoruz” diye konuştu.

Öğrencilerin ilgi ile takip ettiği konferans Sağlık bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Diler Aydın’ın konuşmacılara teşekkür plaketi ve hediyelerini takdim etmesi ile sona erdi.