Güncelleme Tarihi: 03 Nisan 2018

Gösterim: 909

Ortadoğu Jeopolitiğinde Suriye’deki İç Savaş ve Kuzey Irak Referandumu Konuşuldu

Üniversitemizde Genç Araştırmacılar Topluluğu tarafından “Ortadoğu Jeopolitiğinde Suriye’deki İç Savaş ve Kuzey Irak Referandumu” konulu konferans düzenlendi. Bilge Adamlar Stratejik Araştırmalar Merkezi (BİLGESAM) Ortadoğu Araştırma Uzmanı Ali Semin ve emekli büyükelçi Dr. A. Oğuz Çelikkol’un konuşmacı olarak katıldıkları konferansta Suriye ve Irak’ın siyasi durumu ve gelinen süreçte Türkiye’nin tutumu ele alındı.

Irak referandumu sonucunda Kürtlerin zayıfladığını belirten Semin, bunun sebebinin Kürtlerin ellerindeki bölgelerin bir kısmını kaybetmeleri olduğunu dile getirdi. Irak’taki kriz sebebiyle halkın önceliğinin maddi kaygılar olduğuna dikkat çeken Semin, “Türkiye’nin Irak ile ilgili strateji ve hamlelerinde temkinli olması gerekiyor” dedi.

Suriye’deki iç savaş aşamasına nasıl gelindiğine dair tecrübe ve gözlemlerini aktaran Çelikkol ise, Suriye’nin Türkiye ile olan sınırının uzunluğu sebebiyle önemli olduğunun altını çizdi. Suriye’nin bağımsızlığını kazanmasının ardından iyi idare edilmediğini ve 2000’li yıllara kadar Türkiye ile ilişkilerinin kötü olduğunu belirten Çelikkol, “Bütün Arap ülkelerinin temel sorununu rejimlerin sosyal ve ekonomik reformlar yapmakta yetersiz kalması” dedi.

Öğrencilerimizin soruları ile katıldığı konferans sonunda konuklara teşekkür plaket takdim edilerek program sona erdi.